Wielkanocne zajączki
Zbliżają się święta pomyślałam że miłym i ciekawym akcentem na stole będą drożdżowe zajączki wypełnione sałatką. Oto przepis jak zrobić takie zajączki.
Składniki
1 szklanka mleka,20 g drożdży
4 łyżki cukru
3 szklanki maki pszennej
3 jajka
50 g masła
gożdziki
Sposób przyrządzenia
Z letniego mleka,drożdży,łyżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn,odstawić do wyrośnięcia. Gdy juz nam wyrośnie rozczyn dodać do pozostałej mąki razem z 2 jajkami,rozpuszczonym masłem i resztą cukru.Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ŚWIĄTECZNY LIKIER PIERNIKOWY
Składniki
250 ml brązowego rumu
4 łyżki Nutelli
500 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Nutellę rozpuścić w rumie , dodać cukier puder przyprawę do pierników i śmietanę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać , następnie przelać do butelki i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie likier będzie miał odpowiednią gęstość i smak.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz