Przepisy na małe co nie co

Tutaj możesz podzielić się ciekawymi przepisami na różnego rodzaju ciasta i potrawy.


Wielkanocne zajączki

Zbliżają się święta pomyślałam że miłym i ciekawym akcentem na stole będą drożdżowe zajączki wypełnione sałatką. Oto przepis jak zrobić takie zajączki.

Składniki

1 szklanka mleka,
20 g drożdży
4 łyżki cukru
3 szklanki maki pszennej
3 jajka
50 g masła
gożdziki 

Sposób przyrządzenia

Z letniego mleka,drożdży,łyżki cukru i łyżki mąki przygotować rozczyn,odstawić do wyrośnięcia. Gdy juz nam wyrośnie rozczyn dodać do pozostałej mąki  razem z 2 jajkami,rozpuszczonym masłem i resztą cukru.Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze na główki a nieco większe na brzuszki zajączków. do główek doklejamy cieniutkie wałeczki formując z nich kształt uszka.Uformowane ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem , wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut w temp.200 stopni .Po upieczeniu studzimy. Następnym krokiem jest wydrążenie  brzuszków  tak aby powstało nam miejsce w które włożymy nasza sałatkę. Główki łączymy z brzuszkami za pomocą wykałaczek . Z goździków robimy oczka i noski , natomiast jeśli mamy szczypiorek to posłuży do zrobienia wąsików. Gotowe zajączki wypełniamy ulubioną sałatką .





;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;


 ŚWIĄTECZNY LIKIER  PIERNIKOWY

Składniki

250 ml brązowego rumu
4 łyżki Nutelli
500 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Nutellę rozpuścić w rumie , dodać cukier puder przyprawę do pierników i śmietanę, wszystkie składniki dokładnie wymieszać , następnie przelać do butelki i odstawić na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie likier będzie miał odpowiednią gęstość i smak.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz